Yazı: Sibel Yorohan, İdea Teknoloji Çözümleri
213 Sayılı Vergi Usul Kanunun 229. Maddesinde fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır.
Bununla birlikte 213 sayılı Vergi Usul Kanunun 231’inci maddesinde faturanın düzenlenmesi sırasında uyulması gereken kurallar sayılmış olup ilgili maddenin 5’inci bendinde "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır" ibaresi yer almaktadır.
397 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde de belirtildiği üzere, elektronik fatura kâğıt faturadan farklı bir belge türü olmayıp, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Bu kapsamda elektronik ortamda düzenlenen faturaların da malın teslimi ve/veya hizmetin ifasından itibaren yedi gün içerisinde düzenlenmesi gerektiği açıktır.
Geriye doğru düzenlenen faturalarda 7 günlük azami fatura düzenleme süresinin aşılmaması konusu mükellefler açısından dikkat edilmesi gereken bir husustur.
7 günlük sürenin hesabını nasıl yapmalıyım?
Sürelerin hesaplanması Vergi Usul Kanununun 18. Maddesinde açıklanmıştır. Gün olarak belirtilen sürelerin hesabında sürenin başladığı gün hesaba katılmaz ve süre son günün mesai bitiminde sona erer.
Buna göre 7 günlük süre malın teslimini ve / veya hizmetin ifasını takip eden günden başlayarak hesaplanacaktır.
Kabule bağlı olan ve bunun için yazılı bir sözleşme bulunan satışlarda faturanın düzenlenmesindeki 7 günlük süre 173 seri numaralı Vergi Usul Kanunu Genel tebliğinde açıklandığı üzere kabul tarihinden itibaren başlayacaktır.
İşyerinde yapılan teslimlerde 7 günlük sürenin geçerli olmayacağı; faturanın malın teslimi esnasında düzenlenmesi gerektiği hususu unutulmamalıdır. Konuya 173 seri numaralı Vergi Usul Kanunu Genel tebliğinde açıklık getirilmiş olup malın işyerinde teslim edilmesi durumunda sevk irsaliyesi düzenlenmesine gerek olmadığı faturanın üzerine işyerinde teslim edildiğine dair şerh düşülmesi gerekliliği belirtilmiştir. Bu kapsamda yapılan teslimlerde faturanın malın teslimi esnasında düzenlenmesi gerekeceği açıktır.
Kısım kısım taşınan malların tesliminde 7 günlük süreyi nasıl hesaplamalıyım?
Montaj Yöntemi ile imal edilen makinalar gibi kısım kısım sevkiyatın gerekeceği teslimlerde montaj için gönderilen her bir parçanın sevki esansında düzenlenecek sevk irsaliyesinde malın kısım taşındığının ve montaj yapılacağının belirtilmesi şartı ile montajın tamamlandığı tarihi takip eden 7 gün içerisinde faturanın düzenlenmesi mümkündür. Montajın tamamlandığının ispatı 7 günlük süre şartının sağlandığının tevsiki açısından önem taşımaktadır.
Eczanelerin kamu kuruluşlarına düzenledikleri faturalarda 7 günlük süre sınırı var mı?
336 numaralı Vergi Usul Kanunu gereğince dileyen eczaneler, çalışanlarının reçetelerini karşılamak üzere sözleşme yaptıkları kamu kuruluşları ile sınırlı olmak üzere, ilgili kuruluşların çalışanlarına yaptıkları ilaç teslimlerinde kamu kuruluşlarınca karşılanacak paya ilişkin tutarı içeren faturayı, ay sonunda tüm çalışanlar için ve tek bir fatura şeklinde düzenleyebilirler.
7 günlük süreyi aşarsam ceza-i bir yaptırım olur mu?
213 sayılı Vergi Usul Kanunun 231’inci maddesinin 5’inci bendinde "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır" ibaresi yer almaktadır.
Bununla birlikte, bu durumun tespiti durumunda VUK 353/1 Maddesi kapsamında elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dâhil olmak üzere fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzunun verilmemesi, alınmaması, bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi, bu belgelerin elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken kâğıt olarak düzenlenmesi, bu belgelerin hiç düzenlenmemiş sayılması durumunda her bir belge için 2021 yılı için 380 Türk Lirasından aşağı olmamak üzere fatura tutarının %10'u oranında vergi usulsüzlük cezası kesileceği tabidir.
7 günlük sürenin hesabında ay atlıyorsa ne yapmalıyım?
KDV Kanunun 10. Maddesinin a bendinde "Mal Teslimi ve Hizmet İfası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması" vergiyi doğuran olaylar içerisinde sayılmıştır.
Bu çerçevede bahsi geçen Mal teslimi veya Hizmet ifası üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisinin Malın tesliminin veya hizmetin ifasının gerçekleştiği gün itibarıyla tahakkuk edeceği, bu kapsamda da içinde bulunulan ay itibarıyla Katma Değer Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekliliği açıktır.
7 günlük süre mükelleflere faturalarını düzenlenmeleri için tanınan azami bir süredir. Süre hesabında ay atlaması söz konusu ise mükelleflerin bu duruma dikkat etmesi gerekir. Katma Değer Vergisinin geç beyan edilmesi vergi ziyanını da beraberinde getirebilecektir.