Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 31/03/2023 tarihinde yapılan duyuruya göre; e-Belge uygulamalarının usul ve esaslarını belirleyen Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği'nde (Sıra No: 509) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı hazırlandı.
Tebliğ taslağının geliştirilmesi ve yayımlanmaya hazır hale getirilmesi için GİB'de çalışmalar devam ediyor. Mükelleflerden mevcut taslakta yer alan konuların geliştirilmesi, değiştirilmesi veya katkıda bulunulmasıyla ilgili görüş ve önerileri 12/4/2023 Çarşamba günü mesai bitimine kadar bekleniyor. Mükellefler görüşlerini eyeniaras@gelirler.gov.tr elektronik posta adresine iletebiliyor.
Tebliğ taslağı kapsamında getirilen kapsam genişlemesi ve yenilikler ise özetle şöyle:
e-Belgelerin oluşturulmasında e-Mühür kullanılabilmesi
e-Belgelerin oluşturulmasında kullanılan mali mühür ve nitelikli elektronik imzanın yanında 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu Ek 1' inci Maddesi ile düzenlenen e-Mühür'ün kullanılabilmesi öngörülmüştür. e-Mühür gerçek kişiler veya tüzel kişiler tarafından kullanılabilecek.
Şarj istasyonu işletmecilerine e-Fatura /e-Arşiv Fatura zorunluluğu
Şarj hizmeti yönetmeliği kapsamında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan şarj ağı işletmeci lisansı alan mükellefler ile bu mükellefler tarafından sertifika verilen şarj istasyonu işletmecileri e-Fatura uygulamasına ve doyasıyla e-Arşiv Fatura uygulamasına 1/7/2023 tarihine kadar dâhil olması zorunludur. Tebliğin yayım tarihinden sonra faaliyete başlayanlar ise, faaliyete başladıkları tarih itibarıyla e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
e-Fatura zorunluluğuyla ilgili yeni düzenlemeler
e-Fatura uygulamasına dâhil olduktan sonra veya dâhil olmak zorundayken işi bırakıp daha sonra yeniden mükellefiyet tesis ettiren gerçek kişi mükellefler, işe başladıkları tarih itibarıyla e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır. e-Fatura uygulamasına dâhil olan veya dâhil olmak zorunda olan bir ferdi işletmenin sermaye şirketine dönüşmesi halinde, yeni kurulan sermaye şirketi de faaliyete başladığı tarih itibarıyla e-Fatura uygulamasına dâhil olmak zorundadır.
İhracat işlemlerinde e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu
GİB, ihracat İşlemlerinde e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğunu, ebelge.gib.gov.tr adresinde yapılan duyuru ile getirebilecektir. Mevcutta sadece gümrük çıkış beyannamesi ekinde yapılan mal ihracatında e-fatura zorunluluğu bulunmaktadır.
GMÖEBYS'nden düzenlenen e-faturalara "NİHAİ TÜKETİCİ" yazabilme sınırı
507 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinde belirtilen Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sisteminden (GMÖEBYS) yararlanan mükelleflerce, vergiler dahil toplam satış tutarı işlemin gerçekleştiği yıla ait, fatura düzenleme zorunluluğuna ilişkin tutara kadar olan perakende mal ve hizmet satışlarına ait düzenlenen e-arşiv faturanın "müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, vergi dairesi ve hesap numarası" bilgileri yerine, müşterinin adı bölümünde "NİHAİ TÜKETİCİ" açıklamasına yer verilebilecektir. Bu düzenleme tebliğin yayınlanmasını takip eden ayın başından itibaren uygulanacaktır. Bu tutar mevcut Tebliğde 500 TL'dir.
Belgelerin Elektronik Ortamda Oluşturulması
Şarj Hizmeti Yönetmeliği kapsamında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan şarj ağı işletmeci lisansı alan mükellefler ile bu mükellefler tarafından sertifika verilen şarj istasyonu işletmecileri, istisnalar hariç ilgili yılda fatura düzenleme zorunluluğuna ilişkin tutara bağlı olmaksızın e-fatura veya e-arşiv fatura olarak düzenlemek ve alıcısına elektronik ortamda iletmek zorundadır. Maddi hataların düzeltilmesi Mevcut Tebliğde yer alan bazı maddi hataların düzeltilmesi sağlanmıştır.
İlgili GİB duyurusuna ulaşmak için lütfen tıklayın.