Vergi Teknolojileri

e-Faturadan e-Denetime vergi ile ilgili bilmek isteyeceğiniz her şey...

30.03.2022
e-Fatura yerine yanlışlıkla e-arşiv fatura düzenlediniz, ne yapmalısınız? (Videolu)
e-Fatura yerine yanlışlıkla e-arşiv fatura düzenlediniz, ne yapmalısınız? (Videolu)

Yazı: Handan Kuvvet, İdea Teknoloji Çözümleri

e-Fatura uygulaması, düzenlenmesi, müşteriye verilmesi, müşteri tarafından ise istenmesi ve alınması zorunlu olan faturanın, kağıt belge yerine elektronik ortamda düzenlenmesi, muhatabına iletilmesi ve elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkan veren uygulamadır.

e-Fatura uygulamasına zorunlu veya gönüllü olarak dahil olan mükellefler, yine kendileri gibi e-Fatura uygulamasına kayıtlı diğer mükelleflere düzenleyecekleri faturaları e-fatura olarak düzenlemek zorundadır. e-Fatura kullanıcıları, e-Fatura uygulamasına kayıtlı olmayan vergi mükellefleri ile vergi mükellefi olmayanlara gerçekleştirmiş olduğu mal satışları ve hizmet ifalarında ise faturayı elektronik ortamda düzenleyebilmek için yine 509 nolu VUK Genel Tebliği ile düzenlenen GİB e-Belge uygulamalarından biri olan e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olunmalıdır. Mükellefler, e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına dahil olduklarında, düzenleyecekleri bütün faturaları muhatabına göre e-fatura veya e-arşiv fatura şeklinde e-belge olarak düzenlerler.

e-Fatura kullanıcısı olan mükelleflere kesilecek faturalar e-fatura, diğerlerine ise e-arşiv fatura olmalıdır. Bu durumda e-Fatura mükellefi olan bir kullanıcıya e-arşiv fatura düzenlenmesi söz konusu olamaz. Yanlışlıkla düzenlenmesi durumunda aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır:

  • Düzenlenen e-arşiv faturanın iptali: e-Fatura kullanıcısı olan mükelleflere e-arşiv fatura düzenlenmesi halinde, düzenleyen tarafın faturayı iptal ederek e-fatura olacak şekilde yeni bir fatura düzenlemesi gerekmektedir. e-Arşiv faturanın iptali ile ilgili bilgileri şu yazımızda bulabilirsiniz. https://vergiteknolojileri.com.tr/e-arsiv-fatura-iptalive-e-arsiv-faturaya-itiraz 

  • İade faturası talebi: e-Arşiv fatura düzenleyen taraf, karşı taraf faturayı muhasebeleştirmişse iade faturası talep edebilir. İade faturası kesildikten sonra firma alıcısına e-fatura düzenleyebilir.

  • Ceza ve yaptırımlar: e-Fatura kullanıcısına hatayla düzenlenen e-arşiv faturanın zamanında iptalinin yapılmaması, iade faturasının düzenlenmemesi ve her iki tarafın da e-arşiv faturayı kayıt altına alması ve KVD Beyannamesinde konu etmesi durumunda Vergi Usul Kanunu gereğince cezai yaptırım söz konusu olabilir. e-Fatura mükellefi olan bir firmaya e-arşiv fatura düzenlense bile, zorunluluk kapsamındaki mükelleflerin düzenlenmesi gereken asıl belge olan e-faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren 7 gün içinde düzenlenmemiş olması durumunda ,düzenlenmeyen e-fatura için bu belgeyi düzenlemek ve almak zorunda olanlara Kanunun 353'üncü maddesinin birinci bendine göre; her bir belge için 2022 yılı için 500 TL'den az olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir. Bir takvim yılı içinde her bir belgeye ilişkin olarak tespit olunan özel usulsüzlükler için kesilecek cezanın toplamı 250 bin Türk lirasını geçemez.
Etiketler
# e-Arşiv Fatura# e-Fatura# e-Arşiv Fatura İade# Vergi Teknolojileri