Vergi Teknolojileri

e-Faturadan e-Denetime vergi ile ilgili bilmek isteyeceğiniz her şey...

24.10.2023
Vergi Teknolojileri bloğunun ilk AI videosu yayında!
Vergi Teknolojileri bloğunun ilk AI videosu yayında!


İdea Teknoloji Çözümleri tarafından hazırlanan Vergi Teknolojileri bloğunun ilk AI tabanlı videosu yayımlandı.

İdea Fintek Grubu, vergi mükelleflerine kesintisiz rehberlik sağlama ve karmaşık konuları daha anlaşılır hale getirme hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Bilgi ve teknolojinin gücünü bir araya getirerek yapay zeka platformu üzerinden Vergi Teknolojileri bloğunun ilk AI videosunu oluşturdu. Bu video, "e-Fatura, e-İrsaliye, e-Arşiv Fatura gibi e-belge uygulamalarında kağıt belge düzenlenebilecek haller nelerdir" konusunu ele alıyor ve detayları basit ve erişilebilir bir şekilde sunuyor.

Bu videoda mükelleflerin hangi durumlarda e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye yerine kağıt belge düzenleyebileceklerini açıkladık. Videoya konu olan yazımızı aşağıda bulabilirsiniz. 

e-Fatura, e-İrsaliye, e-Arşiv Fatura gibi e-belge kullanıcısı mükellefler, uygulamaya göre değişen sürelerde olmak üzere;

1. e-Belge uygulamasına ilk dahil olduklarında uygulamaya göre değişen belirli sürelerde,

2. Sistemlerinde arıza veya kesinti meydana gelmesi veya diğer mücbir sebep durumlarında kağıt belge düzenleyebilirler.

Mükelleflerin bu gibi durumlar için yeterli miktarda matbu belge bulundurmaları zorunludur. Ancak bu şekilde belge düzenlemek istisnai bir uygulamadır.

Kanunen düzenlenmesi gereken sürenin geçirilmemesi kaydıyla, kâğıt olarak düzenlenmesi durumunda özel usulsüzlük cezası gerektirmeyen nedenler şunlardır:

• Vergi usul Kanununun 13 üncü maddesinde yazılı mücbir sebepler,

• Gelir İdaresi Başkanlığı veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarının bilgi işlem sistemlerinde meydana gelen arıza, kesinti ile bu sistemlerde yapılan bakım,

• İspat edilmesi veya belgelendirilmiş olması kaydıyla ve yazılı bildirimde belirtilen süre ile sınırlı olarak, mükellefin ya da Başkanlıktan izin almış özel entegratör kuruluşların bilgi işlem sistemlerinde meydana gelen arıza, kesinti ile bu sistemlerde yapılan planlı bakım,

• İspat veya belgelendirilmiş olması kaydıyla, kullanılmakta olan mali mührün veya elektronik imza aracının arızalanması veya çalınması durumunda yeni mali mühür veya elektronik imza aracı temin edilene kadar,

• Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından e-Belge uygulamalarına ilişkin olarak yayımlanan genel tebliğ, sirküler ve teknik kılavuz ve duyurularda, belgelerin e-Belge yerine kâğıt olarak düzenlenmesine izin verildiği durumlarda.

Mükelleften kaynaklanan diğer nedenlerle, e-Belge olarak düzenlenmesi gereken belgelerin kâğıt olarak düzenlenmesi bu nedenler kapsamında değerlendirilmez. Vergi Usul Kanununun 373’üncü maddesi gereği özel usulsüzlük cezası düzenlenir. Özel entegratör veya matbu belge düzenlemeye başlamadan önce GİB’e konu hakkında kanıtlayıcı bilgi ve belgelerle birlikte yazılı olarak bilgi verilmesi ve bu durumun süreklilik arz etmemesi gerekmektedir. Süreklilik arz etmesi halinde, uygulamalardan kendi bilgi işlem sistemlerinin entegrasyonu yöntemiyle yararlanan mükelleflerin entegrasyon izinleri GİB tarafından iptal edilebilir.

Etiketler
# e-fatura# e-arşiv fatura# e-irsaliye# kağıt fatura