Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 15 Ağustos’ta 509 nolu e-Belge Genel Tebliğinde değişiklik öngören yeni tebliğ taslağını yayımladı.
Yeni tebliğ taslağında GİB tarafından öngörülen değişiklikler şöyle sıralanıyor:
- e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce 5 bin TL üzeri satışlar için düzenlenecek faturaları, fatura düzenleme zorunluluğuna bakılmaksızın e-Arşiv Fatura Olarak Düzenlenme Zorunluluğu getiriliyor.
- İnşaat Demiri İzleme Sistemine geçiş zorunluluğu getirilen mükelleflerden brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2024 ve müteakip hesap dönemlerinde 1 milyon TL ve üzeri olan mükelleflere e-İrsaliye zorunluluğu geliyor.
- Bankalar dışında 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında Türkiye'de kurulu finansman şirketleri de istemeleri halinde 1.1.2025 tarihinden itibaren e-Dekont kullanabilecek.
- e Adisyon belgesinde, adisyon belgesinin ilişkili olduğu e-Fatura veya e-Arşiv Fatura’nın Evrensel Tekil Tanımlama Numarası (ETTN) veya perakende satış fişinin düzenlendiği ÖKC’nin cihaz sicil numarası bulunması zorunluluğu kaldırılıyor.
- Usule uygun oluşturulmayan belgelere ilişkin özel entegratör firmalarına ceza geliyor. Özel entegratör firmasına eksikliklerin giderilmesine yönelik süre verilmesine rağmen eksikliğin giderilmemesi ile giderilmesi istenen eksikliği aynı takvim yılı içerisinde birden fazla kez tespit edilenlerin lisansı iptal edilebilecek. Lisansı iptal edilen firmaların yeni başvuruları bir yıl süreyle değerlendirilmeyecek.
- Doğrudan Entegrasyon Yöntemi sadece mükellef grubu, faaliyet konusu, iş ve üretim hacmi, brüt satış hasılatı, düzenlenen belge sayısı ile bilgi işlem altyapısı gibi hususlarda Başkanlık tarafından belirlenen şartları sağlayan mükelleflere izin verilecek.
- Doğrudan entegrasyon yöntemini kullanan mükelleflerden Başkanlık tarafından belirlenen şartları sağlayamayanların hesapları, bu durumun tespitini izleyen üçüncü ayın başı itibarıyla kapatılacak.
- e-Dekont üzerinde belge numarası olarak en az 4 haneli birim kodu ve en az 14 haneli sıra numarasından oluşan numara kullanımı kaldırılıyor.
- e-Müstahsil Makbuzu ve e-Gider Pusulası çıktısının muhatabı tarafından ıslak imza ile imzalanarak düzenlenmesi yerine, Başkanlık tarafından mükellef grubu, faaliyet konusu, düzenlenen belge sayısı, brüt satış hasılatı gibi kriterler ayrı ayrı veya birlikte dikkate alınarak belirlenen mükellefler için uygulanmak üzere, gider pusulasının muhataplarının bilgilerinin bilgi teknolojileri ve/veya iletişim araç ve ortamları üzerinden doğrulanması ve gerekli olan bilgilerin belgede yer alması suretiyle düzenlenmesine imkanı getiriliyor.
- e-Belge uygulamalarına ilişkin olarak yayımlanan genel tebliğ, sirküler ve teknik kılavuz ve duyurularda, e-Fatura yerine e-Arşiv Fatura düzenlenmesi durumunda özel usulsüzlük cezası düzenlenmeyecek.
e-Belge Genel Tebliği’nde değişiklik yapılmasını öngören yeni tebliğ taslağının tamamına ulaşmak için lütfen tıklayın.