02-06-2020

Sosyal Güvenlik Kurumuna e-Fatura nasıl düzenlenir? (Videolu)

Sosyal Güvenlik Kurumuna e-Fatura nasıl düzenlenir? (Videolu)


Yazı: İlknur Gür Nalçacı, İdea Teknoloji Çözümleri

Sosyal Güvenlik Kurumu, 1 Ekim 2017 tarihinden itibaren elektronik fatura (e-Fatura) uygulamasına dahil. Bu tarihten itibaren elektronik fatura uygulamasına kayıtlı sağlık hizmet sunucuları ve diğer mükellefler kuruma e-Fatura düzenlemeye başladı. 

19 Ekim 2019’da yayımlanan 509 no.lu VUK ile e-Fatura kullanıcılarının kapsamı giderek genişletildi ve yeni sektörler de zorunluluk kapsamına girdi. Yıllık brüt satış hasılat sınırının 5 Milyon TL’ye düşürülmesiyle 1 Temmuz 2020 itibari ile çok sayıda yeni firma e-Fatura uygulamasına dahil olacak. Dahil olmayanlar da 5.000 TL’yi aşan faturalarını GİB Portalinden düzenleyecek. Yeni dönemde SGK’ya e-fatura düzenleyecek kurumlar için konuyla ilgili temel bilgileri bu yazıda derledik.

SGK’ya Fatura Düzenleme Yöntemleri

e-Fatura uygulamasına dahil olanlar ve olmayanlar açısından SGK’ya e-fatura düzenleme yöntemleri aşağıdaki gibi olacak:

e-Fatura mükellefleri ve 1 Temmuz’da e-Fatura uygulamasına dahil olacak mükellefler

Mevcut e-Fatura mükellefleri ile 1 Temmuz 2020’de e-Fatura uygulamasına dahil olacak mükellefler (eczane, hastane, optik, medikal, mal-hizmet, vb), SGK’ya  düzenleyecekleri faturaları e-fatura olarak düzenlemek zorundadır.

e-Fatura uygulamasına dahil olan mükellefler, SGK’ya 3 farklı yöntem ile e-fatura düzenlenip gönderebilir:

• Özel Entegratör,

• Entegrasyon,

• GİB E-Fatura Portalı

Mevcutta e-Fatura sistemi hangi yöntem ile kullanılıyorsa SGK’ya e-fatura düzenlerken de aynı yöntem tercih edilmelidir. Özel Entegratör yöntemini kullanan firmalar için birden fazla özel entegratör ile çalışabilme opsiyonu vardır. GİB Özel Entegratörlük İzni almış firmalar GİB e-Belge sitesinde  listelenmektedir. Seçilecek özel entegratör firmanın, SGK’ya e-Fatura Düzenlenmesi ihtiyacına cevap verebildiğinden emin olunmalıdır.

e-Fatura Uygulamasına dahil olmayan mükellefler

  • Günlük 5.000 TL ve üzerindeki faturalar: e-Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerin, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren, SGK’ya düzenleyecekleri günlük vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL ve üzeri faturalarını, https://earsivportal.efatura.gov.tr/ üzerinden GİB portalı aracılığıyla e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi zorunludur.
  • Günlük 5.000 TL altındaki faturalar: e-Fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler, günlük vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL’yi aşmayan faturalarını kağıt fatura olarak düzenleyebilirler.            
Etiketler
# e-fatura# SGK# İlknur Gür# SGK'ya fatura düzenleme

İlgili İçerikler