Vergi Teknolojileri

e-Faturadan e-Denetime vergi ile ilgili bilmek isteyeceğiniz her şey...

22.03.2018
Özel Entegratörler Kurulu'nda gündem denetim
Özel Entegratörler Kurulu'nda gündem denetim

e-Dönüşüm Komitesi Özel Entegratörler Kurulu Toplantısı'nda, Özel Entegratör Denetimi konusu ele alındı. e-İrsaliye'ye kayıtlı olmayan kullanıcılara da e-İrsaliye düzenlenebilmesiyle ilgili tebliğ Temmuz'da.

e-Dönüşüm Komitesi Özel Entegratörler Kurulu 16.Toplantısı, EDM Bilişim'in ikinci kez ev sahipliğinde Holiday Inn Şişli Oteli'nde 22 Mart 2018'te yapıldı. Toplantıya Gelir İdaresi Başkanlığı Elektronik Defter ve Belge Yönetim Müdürü Şahin Engin Uysal ve e-Dönüşüm Komitesi üyesi Özel Entegratör kurumların temsilcileri katıldı.

Moderatörlüğünü BThaber Yayın Koordinatörü Ayhan Sevgi'nin yaptığı toplantı EDM Bilişim Genel Müdürü Özcan Ermiş'in açılış konuşmasıyla başladı. Ardından e-Dönüşüm Komitesi Koordinatörü M. Göker Sarp, Özel Entegratör ve Etik Politikalar Çalışma Grubu toplantılarıyla ilgili güncel bilgileri paylaştı. İşNet İç Denetleme Grup Müdürü Cem Ergül, sektör etikleri çalışmalarının son durumu hakkında bilgi verdi. İki oturumda gerçekleşen toplantının ilk oturumunda Özel Entegratör temsilcileri gündemle ilgili yorumlarını paylaştılar.

Etkinliğin ikinci oturumunda, Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan Şahin Engin Uysal'ın da katılımıyla, Özel Entegratör temsilcileriyle birlikte gündemdeki konularla ilgili görüş alışverişi yapıldı ve yakın dönem planları konuşuldu. Buna göre Özel Entegratör denetimi ile ilgili olarak;

  • GIB tarafından yayımlanan Özel Entegratör Denetim taslak kılavuzunun ardından asıl kılavuzun Mart sonuna kadar yayımlanması bekleniyor. Kılavuzun yayımlanmasından itibaren 1 yıl içinde denetimlerin tamamlanması planlanıyor.
  • Denetime entegrasyon yöntemini kullanan firmalar da dahil olacak ancak denetim kara listeye giren firmalara uygulanacak. Denetimden geçemeyen firmaların entegrasyon hesabı iptal edilecek, özel entegratörlerden hizmet alma yolu açık olacak.

Toplantıda e-İrsaliye, e-Defter ve e-Fatura ile ilgili ele alınan konularsa şöyle:

  • e-İrsaliye Uygulamasında, uygulamaya kayıtlı olmayan kullanıcılara da e-irsaliye düzenlenmesiyle ilgili tebliğin Temmuz ayında yayımlanması bekleniyor.
  • e-Defter silme taleplerinde yaşanan artış, uyumlu yazılımların şematron kontrolünü yapıp yapmadığını gündeme getirdi. Konuyla ilgili bir komite oluşturulması önerildi. GİB, mükellef hatasından kaynaklı hatalarda beratları silmeyi reddediyor; sadece ERP ya da uyumlu yazılım firmadan kaynaklı hatalarda, dilekçeye istinaden silinebiliyor.
  • e-Defterlerin saklanması konusundaki taslak tebliğ hazır. Bununla birlikte e-Defter Özel Entegratörü ve e-Defter Saklama Hizmetlerinin de gündeme gelmesi bekleniyor. Buna göre; mükellef lokalindeki defterleri Tübitak'ın geliştireceği bir şifreleme ürünü ile portal üzerinden şifreleyecek ya da uyumlu yazılımlar da bu şifreleme kütüphanesini kullanarak defteri şifreleyebilecek. Saklama şifrelenmiş defterlerle yapılacak. Defterlerin anahtarı GİB'te bulunacak ve istediğinde mükelleften defterleri isteyip açabilecek. Mükellef ayrıca halihazırda kullanılan e-Defter formatında da defterini saklayabilecek. Defterler saklama hizmeti veren kuruluşlarda da saklanabilecek.
  • e-Fatura uygulamasında, iade faturaların temel fatura olarak düzenlenebilmesi onay aşamasında. Onaylandıktan sonra belli bir süre içerisinde bu kontrolü özel entegratörlerin yapması istenecek. 2018 yılı içerisinde temel faturalara red verilebilecek. Bunun için hem düzenleyen hem alan tarafın mali mührüyle imzası gerekiyor.

Özel Entegratör Kurulu, sektör etikleri ve iş geliştirme toplantıları periyodik olarak düzenlenmeye devam edecek.

Etiketler
# e-Defter# e-Fatura# e-irsaliye# Özel Entegratör