e-Faturadan e-Denetime vergi ile ilgili bilmek isteyeceğiniz her şey...
07.03.2018Özel entegratörler denetlenecek
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yakın dönemde özel Entegratörleri denetleyeceğini duyurdu. Denetim; COBIT, ISO 27001:2013 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 20000:2011 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi ve ISO 22301:2012 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi standartlarına göre yapılacak. Bu kapsamda henüz taslak halinde olan "özel Entegratör Denetim Dokümanı" tüm özel entegratörler ve denetim firmalarıyla paylaşıldı. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı e-Defter Uyumlu Yazılım firmalarını e-Defter Demo'su için Ankara'ya davet ediyor ve yeniden demo sürecinden geçiriyor.
özel Entegratör Denetim Dokümanı taslak dokümanına göre dikkat çeken başlıca konular şöyle sıralanıyor:
Denetim sonrası oluşan denetim görüş yazısı hem Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hem de özel entegratör web sayfasından kamuya duyurulacak.
Kılavuz resmi hale geldikten sonra en geç 6 ay içerisinde özel entegratör denetimlerinin bankaları da denetleme yetkisine sahip olan firmalar tarafından yapılması gerekmektedir.
Dış hizmet yoluyla anlaşılan tüm tedarikçiler için bugün itibarıyla istenenler; ISO 27001:2013, ISO 20000:2011 ve ISO 22301:2012 standartlarına, ITIL belgesine sahip personele ve Felekat Kurtarma Merkezi'ne sahip olunması olarak sıralanıyor. Dış hizmet yoluyla anlaşılan tüm tedarikçilerin bu gereklilikleri sağlaması gerekiyor.
Tüm özel entegratörler için sızma testleri yaptırmak zorunlu ve sızma testlerinin denetime gelinmeden en geç 2 ay önce yapılması gerekiyor. Daha öncesi kabul edilmiyor ve her yıl bu testlerin tekrarlanması gerekiyor. Sızma testinin kapsamında ise aşağıdaki testler yer alıyor:
Sosyal Mühendislik ve Fiziksel Sızma Testleri
Ağ ve İletişim altyapısı Testleri
İşletim Sistemi ve Platform Testleri
Uygulama Testleri
Veri Tabanı Testleri
Web Uygulamaları Testleri
Mobil Uygulama Testleri
özel entegratörün uygulamalarında yapılan tüm işlemlerin loglanması, işe giren ve çıkan tüm personelin 1 hafta içerisinde Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilmesi, mükellefe ait tüm verilerin şifreli ve değişmez şekilde saklanması da uyulması istenen gereklilikler içinde bulunuyor.
özel entegratörlerin risk planı ve kontrol sistemi olması gerekiyor. Bu gereklilik aynı zamanda ISO 22301 ve ISO 27001'in de ortak gerekliliği durumunda.
özel entegratörlerin Felaket Kurtarma Merkezi testlerini yaptırması gerekiyor. Bu da ISO 22301 ile ortak bir gereklilik.
Tüm özel Entegratörlerde; Ağ ve Ağ Güvenliği Uzmanı, Veri Tabanı Uzmanı, Sistem Uzmanı, Kalite Sistemleri Uzmanı, Yazılım Geliştirme Uzmanı, Konfigürasyon Yöneticisi ve Test Uzmanı olması gerektiği ve bir kişinin iki görevi birden alamayacağı belirtiliyor.