e-Faturadan e-Denetime vergi ile ilgili bilmek isteyeceğiniz her şey...
12.08.2024Mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar kapıda
T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi mükelleflerine kolaylık sağlayacak bir dizi tebliğ taslağı üzerinde çalıştıklarını paylaştı. Planlanan çalışmalar arasında gider pusulasının elektronik ortama taşınması, e-Defter uygulamasının yaygınlaştırılması, Ba-Bs bildirimlerinin kaldırılması ve elektronik tebligatın kapsamını genişletmek bulunuyor.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Bakan Mehmet Şimşek, uyumlu mükellefin her zaman yanında olduklarını, onların yükümlülük ve maliyetini azaltan her türlü adımı atacaklarını belirtti. Bu kapsamda planlanan çalışmalarla ilgili bilgiler şöyle:
1,6 milyon mükellefi ilgilendiren Ba-Bs bildirimleri kaldırılacak: Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin alım ve satımlarının bildirilmesi amacıyla 2008 yılından itibaren aylık dönemler halinde alınmaya başlanan Ba-Bs bildirimleri kaldırılacak. Elektronik belge uygulamalarındaki artış ve kurumlar arası veri paylaşımının etkinleştirilmesiyle, bilanço esasına göre defter tutan yaklaşık 1,6 milyon mükellefi için bu formlara olan ihtiyaç da azaldı. Formların kaldırılması da bu nedenle gündeme geldi.
Bilanço esasına göre defter tutan tüm mükellefler e-Defter tutacak: Halihazırda bilanço esasına göre defter tutan yaklaşık 720 bin mükellef tarafından kullanılan e-Defter uygulamasının kapsamı genişletilerek, bilanço esasına göre defter tutan tüm mükelleflerin de e-Defter uygulamasına dahil olması öngörülüyor.
e-Defterlere ilişkin berat dosyalarının gönderilme süreleri değişecek
Gider pusulası elektronik olacak: Hali hazırda vergi mükellefleri tarafından düzenlenmesi gereken fatura, irsaliye, serbest meslek makbuzu gibi 9 belge, elektronik olarak düzenlenebiliyor. Bu belgelere gider pusulası da eklenecek. Hem alıcı hem de satıcı tarafından imzalanması gereken bu belgenin elektronik ortamda ya da iletişim araçları kullanılarak onaylanması sağlanacak. Halihazırda muhatabına bir kağıt çıktısı verilen "e-Müstahsil Makbuzu"nda da benzer yöntemin kullanılması planlanıyor.
Fatura düzenleme limiti yenilenecek: Vergi mükellefleri tarafından düzenlenen ve 2024 yılı için 6 bin 900 lira olan fatura düzenleme limiti altında kalan faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesi temin edilerek muhasebe ve beyan süreçlerinin etkinleştirilmesi hedefleniyor.
Araç alanlar da e-Tebligat'a dahil edilecek: Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2016 yılında kullanıma sunulan ve 9,2 milyon kişi tarafından kullanılan elektronik tebligat (e-Tebligat) uygulamasıyla tebligatlara ücretsiz olarak internetin olduğu her yerden ve her zaman ulaşılabilmesi mümkün hale gelmişti. e-Tebligat Sistemi, Ticaret, Kültür, ve Turizm bakanlıkları ile Emniyet Genel Müdürlüğü başta olmak üzere 8 kamu kurumu tarafından da kullanılıyor. 6 farklı kurumla entegrasyon çalışmaları devam ediyor. Tebligatlardan hızlı, etkin ve ücretsiz haberdar olunması amacıyla araç alanların da e-Tebligat uygulamasına dahil olmasına ilişkin çalışma yapılıyor. İlk aşamada sıfır araç alanların uygulamaya dahil olması planlanıyor.
Mali müşavirlere yetki kolaylığı: Vergi mükellefleri, aralarında aracılık ve sorumluluk sözleşmesi bulunan meslek mensuplarını da Dijital Vergi Dairesi'nde yer alan, belirledikleri hizmetler için işlem yapabilmeleri konusunda yetkilendirebilecek. Böylece mali müşavirler, mükelleflerin bilgilerine gerek duymadan kendi bilgileri ile Dijital Vergi Dairesi'ne giriş yaparak yetkili oldukları işlemleri mükellefleri adına yapabilecek.