Vergi Teknolojileri

e-Faturadan e-Denetime vergi ile ilgili bilmek isteyeceğiniz her şey...

28.02.2024
Gelir İdaresi Başkanlığı 2024-2028 Stratejik Planı yayımlandı
Gelir İdaresi Başkanlığı 2024-2028 Stratejik Planı yayımlandı

Gelir İdaresi Başkanlığı 2024-2028 Stratejik Planı internet sitesinde yayımlandı. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve ilgili mevzuata uygun olarak adil, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışıyla hazırlandığı belirtilen plan, vergi idaresinin gelecek beş yıllık dönemdeki yol haritasını belirliyor. Vergi süreçlerinin dijitalleşmesi ve elektronik belge kullanımının yaygınlaştırılması planda yer alan önemli başlıklar arasında.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) 2024-2028 Stratejik Planı, vergi idaresinin gelecek beş yıllık dönemdeki yol haritasını belirleyen kapsamlı bir plan olarak hazırlandı. Plan, tahsilatta etkinliği artıracak, vergi kayıp ve kaçağı ile etkin mücadele ederek kayıtlı ekonomiyi teşvik edecek, vergi tabanını ve kurumsal kapasiteyi genişletecek, ekonomik faaliyetleri izleyerek sürdürülebilir gelir kaynaklarını artıracak ve kaliteli hizmet sunarak mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu artıracak amaç, hedef ve stratejiler içeriyor. Planın uygulanmasıyla vergi süreçlerinin daha hızlı, kolay ve doğru bir şekilde yerine getirilmesi ve vergi mükelleflerine sunulan hizmetlerin etkinliğinin artırılması hedefleniyor.

2028 hedefi 1,5 milyon e-Fatura kullanıcısı

Planda, vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele ve kaliteli hizmet sunmak amacıyla hizmetlerde verimlilik artışı sağlanarak maliyetleri düşürmek üzere e-defter ve e-belge uygulamalarından yararlanan mükellef sayılarının artırılması performans göstergeleri arasında yer alıyor.

Buna göre şu anda 1 milyon 100 bin olan e-Fatura uygulamasından yararlanan mükellef sayısının, 2028 yılına kadar 1,5 milyona ulaşması hedefleniyor. Ayrıca, elektronik belge düzenlenmesi ve arşivlenmesi projeleri kapsamında belgelerin elektronik ortamda saklanması ve muhafaza edilmesi gibi elektronik dönüşüm konularına da odaklanılıyor. 2028’de kullanıcı sayısının 740 bine çıkması planlanan e-Defter uygulamasının, vergi denetimleri ve incelemeleri için kullanılması ve bu sayede vergi denetimlerinin etkinliğinin artırılması da söz konusu.

Uygulama 2023 Mükellef Sayısı Mükellef Sayısı 2028 Hedefi
e-Fatura1.107.6921.500.000
e-Arşiv Fatura1.099.468  1.500.000
e-Defter  300.000 740.000
e-İrsaliye 284.634400.000
e-Serbest Meslek Makbuzu294.166350.000


Yapay Zeka Destekli e-Denetim de stratejik planda yer aldı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan On İkinci Kalkınma Planında, kayıt dışılıkla mücadelenin, yapay zeka, büyük veri gibi teknolojik imkanlarla destekli risk analiz faaliyetleriyle ve tüm tarafların etkin katılımıyla yürütüleceği belirtilmişti. Gelir İdaresi Başkanlığı da bu kapsamda stratejik planında yer alan amaç, hedef ve stratejilerin hayata geçirilebilmesi amacıyla önümüzdeki beş yıllık dönemde kayıt dışı ile mücadeleyi, yapay zeka, büyük veri gibi teknolojik imkanlarla destekli risk analiz faaliyetleriyle ve tüm tarafların etkin katılımıyla yürütecek. Yapay Zekâ uygulamalarının etkin bir şekilde kullanılarak, manuel ve kişiye bağlı yapılan işlerin robotik süreçlerde tasarlanması projelerini hayata geçirerek işgücü ve zaman maliyetlerinden tasarruf sağlanması da hedefleniyor. Başkanlık halihazırda 2023 Eylül ayında da Yapay Zeka Destekli Dijital Vergi Asistanı GİBİ’yi devreye almıştı.

Bu kapsamda denetim, planlama ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele konularında veri sağlamada yapay zekaya yer veriliyor.

Planda;

  • Yapay zeka destekli risk analiz faaliyetlerinin yürütülmesi,
  • Vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi amacıyla planlı bir mücadele yürütülmesi,
  • Mükellef uyumsuzluklarının tespiti ve önlenmesi konusunda gerekli faaliyet ve tedbirlerin hayata geçirilmesi,
  • Elektronik ortamda belge düzenlenmesi ve arşivlenmesi projesi kapsamında, belgelerin elektronik ortamda saklanması ve muhafaza edilmesi,
  • e-Tebligat sistemi ile vergi mükelleflerine elektronik ortamda tebligat yapılması, gibi uygulamalarla, vergi denetimlerinin etkinliğini artırmak, vergi kayıp ve kaçağını önlemek ve mükellef uyumunu teşvik etmek amaçlanıyor.
Etiketler
# stratejik plan# GİB# Gelir İdaresi Başkanlığı# e-denetim# e-fatura# e-defter# e-irsaliye