Gelir İdaresi Başkanlığı, 29 Şubat 2020'de yayımlanan e-İrsaliye Uygulama Kılavuzu'nda 16 Temmuz 2020 itibarıyla güncelleme yapıldığını duyurdu.
E-İrsaliye Uygulama Kılavuzu'nda mükelleflerden iletilen talepler çerçevesinde yeni saha uygulamaları hakkında soruların cevapları verildi ve gerekli güncellemeler yapıldı.
Yapılan güncellemeler arasında dikkat çekenler şöyle:
- e-İrsaliye uygulamasından özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri aracılığıyla yararlanılması halinde, e-irsaliyenin Başkanlık sistemlerine iletilmek üzere özel entegratör kuruluşların bilgi sistemlerine iletilmesi fiili sevkiyatın başlatılması açısından yeterli olacak. Bununla birlikte Özel entegratörler e-irsaliyeyi 15 dk içerisinde GİB’e göndermek zorunda olacak.
- Araca yükleme sırasında dökme mallar veya tartım işlemi yapılamayan mahiyetteki hurda vb. malların sevkiyat miktarı bilinemediği durumlarda e-irsaliyede tahmini miktar belirtilmesi yeterli olacak.
- Müşterinin ya da teslim edilecek mal miktarının sevkiyat başlangıcında bilinemediği bazı mal sevkiyatlarında öncelikle “MUHTELİF MÜŞTERİLER” ibareli e-İrsaliye düzenlenecek. e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı müşterilere fiili teslimatlar gerçekleştirildikçe teslim anında ya e-Fatura / e-Arşiv Fatura düzenlenecek ya da müşteri adına yeni bir e-İrsaliye düzenlenecek.
- Muhtelif Müşteriler” ibareli olarak sevkiyatı başlatılan “Sıcak Satış” işlemlerinde, müşteriye malların teslim anında veya malları iade alırken e-İrsaliyenin teknik imkansızlıklar nedeniyle düzenlenemediği durumlarda matbu irsaliye kullanılabilecek ve bu irsaliyeler en geç izleyen gün içinde “Matbudan” türünde e-irsaliye olarak girileceki
- Altyapı eksikliği durumunda e-irsaliyenin düzenleyicisinin VKN/TCKN bilgisi ile e-İrsaliye Belge No’su nun bildirilmesi sevkiyat için yeterli olacak.
Güncelllenen e-İrsaliye Uygulama Kılavuzu'na ulaşmak için lütfen tıklayın.