e-Dönüşüm Komitesi Özel Entegratörler Kurulu 17. Toplantısı, 10 Mayıs 2018 Perşembe günü İzibiz Bilişim'in ev sahipliğiyle Cevahir Hotel İstanbul Asia'da gerçekleşti.
2015 yılından beri e-Dönüşüm Komitesi çatısı altında devam eden özel entegratör toplantılarına her geçen gün ilgi aratarak devam ediyor. Geçen süre içinde kurul toplantılarının dışında komisyon toplantılarıyla da başarılı ortak çalışmalar yürüten entegratörler, sektör etiklerini de oluşturmak üzere adımlar atmaya başladı.
Moderatörlüğünü BThaber Yayın Koordinatörü Ayhan Sevgi'nin yaptığı 17.Kurul toplantısı, İzibiz Bilişim CEO'su Mustafa Erol Yazmacı'nın açılış konuşmasıyla başladı, e-Dönüşüm Komitesi Koordinatörü M. Göker Sarp'ın Etik Politikalar Çalışma Grubu toplantıları ile ilgili verdiği güncel bilgilerden sonra düzenlenen birinci oturumda Özel Entegratör temsilcileri, gündemdeki konularla ilgili yorumlarını paylaştılar.
Etkinliğin ikinci oturumunda Gelir İdaresi Başkanlığı Temsilcisi Şahin Engin Uysal'ın da katılımıyla, Özel Entegratör temcilsileri ile birlikte gündemdeki birçok konu ile ilgili görüş alışverişi yapıldı ve yakın dönem plan ve projeleri konuşuldu.
GİB tarafından 6 Nisan'da 433 Sıra no'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ilişkin yayımlanan taslak tebliğlere göre, faaliyet gösterdiği sektörden bağımsız olarak 5 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatına sahip mükelleflere e-Arşiv Fatura ve e-Fatura uygulaması zorunlu hale gelecek. Bu durumda Uysal'ın verdiği bilgilere göre, 01.01.2019 itibarıyla e-Fatura'da 140 bin e-Fatura göndericisi, 185 bin e-Fatura alıcısı sisteme girecek. Bu kullanıcılar aynı zamanda e-Defter/e-Arşiv Fatura/e-İrsaliye mükellefi de olacak. Taslak tebliğlerin Temmuz-Ağustos aylarında onaylanması bekleniyor. Buna göre;
- e-İrsaliye ile ilgili olarak;
- Mükelleflerin uygulamaya geçişte e-Fatura ile aynı yöntemi kullanması zorunluluğunun kalkması söz konusu. Örneğin e-Fatura'da entegrasyon yapıp e-İrsaliye'de özel entegratör kullanabilecek.
- Yeni tebliğ ile birlikte sıcak satış tarafına kolaylık getirilecek. Örneğin el terminalinden taslak olarak irsaliye çıktısı verilip gün içerisinde e-irsaliye sistemde oluşturulabilecek.
- e-Arşiv Fatura ile ilgili olarak;
- 5 milyon TL altında cirosu olup, 50 bin TL fatura kesen mükellefler, GIB'in sağlayacağı portala girip faturasını oluşturabilecek, başvuru, mali mühür ya da e-İmza gerektirmeyecek. Bu kapsama girebilecek 1 milyon mükellef olduğu belirtiliyor.
- İnternet üzerinden satış yapan tüm firmalara ciro kısıtı olmadan ve e-Fatura zorunluluğu olmadan e-Arşiv Faturaya geçme zorunluluğu getirilmesi söz konusu. Bununla ilgili taslak tebliğin 2019'da yayımlanması hedefleniyor.
Özel Entegratör Kurulu, sektör etikleri ve iş geliştirme toplantıları periyodik olarak düzenlenmeye devam edecek.