21. e-Dönüşüm Komitesi Özel Entegratörler Toplantısı 2 Mayıs 2019'ta yapıldı. Toplantıya katılan Gelir İdaresi Başkanlığı Temsilcisi Şahin Engin Uysal birleştirilmiş taslak tebliğin önümüzdeki Haziran ayında resmileşmesinin planlandığını aktardı.
e-Dönüşüm Komitesi Özel Entegratörler Kurulu 21.Toplantısı, 02 Mayıs Perşembe günü Crs Soft ev sahipliğinde gerçekleşti. Moderatörlüğünü BThaber Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Ayhan Sevgi''nin yaptığı 21. Kurul toplantısı, Crs Soft Yazılım Hizmetleri CEO'su Özcan Değirmenci ve e-Dönüşüm Komitesi Koordinatörü M.Göker Sarp'ın açılış konuşmalarıyla başladı.
Özel Entegratör temsilcilerinin gündemdeki e-Dönüşüm konularını değerlendirdiği toplantıya Gelir İdaresi Başkanlığı Temsilcisi Şahin Engin Uysal da katıldı. Uysal'ın verdiği bilgilere göre 15 Nisan'da yayımlanan birleştirilmiş taslak tebliğin Haziran ayında resmileşmesi ve taslak tebliğde belirtilen geçiş tarihlerinin kesinleşmesi planlanıyor. Taslak tebliğde e-Arşiv Fatura ve e-İrsaliye zorunlu geçiş tarihleri e-Arşiv Fatura için 1 Eylül 2019, e-İrsaliye için 1 Ocak 2020 olarak belirlenmişti. Ayrıca taslak tebliğin onaylanmasıyla birlikte e-Defter uyumlu yazılımları, kendi mali mührüyle mükellefin mali mührü olmadan defterleri imzalayabilecek ve saklayabilecek. Ciro sınırının 5 milyon TL'ye düşmesi ve zorunluluk kapsamının da genişlemesiyle birlikte Eylül 2019'da 100 bin e-Arşiv Fatura mükellefi, 1 Ocak 2020'de ise 150'şer bin mükellefe ulaşılacağı tahmin ediliyor. Şahin Engin Uysal'ın toplantıda paylaştığı kadarıyla GİB'in gündemindeki diğer önemli maddelerse şöyle:
- e-Fatura ve e-Arşiv Faturalarda standart ürün kodlamasına gidilmesi planlanıyor. Buna göre Birleşmiş Milletler'in kullandığı ürün kodları yapısı Türkiye'ye özelleştirilip kullanılacak. İşletme ayrıca kendi ürün kodunu da gönderebilecek. Uygulama ilk olarak belirli sektörlerde kullanılabilecek, daha sonra yaygınlaştırılacak.
- Bilindiği gibi şimdiye kadar e-Arşiv Faturaları GİB'e gönderilmiyor, günlük olarak raporlanıyordu. Yıl sonu itibarıyla e-arşiv faturaların da GIB'e gönderilmesi gündemdeki planlar arasında yer alıyor. Gönderim anlık değil günlük olarak yapılacak.
- e-İrsaliye uygulamasında, alıcının e-İrsaliye mükellefi olmadığı durumlarda e-İrsaliye düzenlenmesiyle ilgili düzenlemenin yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Bu tür irsaliyeler ihracat faturasındaki gibi GİB'in belirleyeceği bir vergi numarasına gönderilecek.
- Temel fatura iptallerinin GİB portal yerine özel entegratör üzerinden yapılması için GIB tarafından yürütülen çalışmaların yaz döneminde tamamlanması ve devreye alınması planlanıyor.
- Gider Pusulası ve Döviz alım satım belgelerinin özel entegratörler üzerinden gönderilmesiyle ilgili de GİB tarafında çalışmalar sürüyor.
- Özel Entegratör Denetim Kılavuzu'nun 2019 yılında yayımlanması ve denetimlere 2020'de başlanması planlanıyor.