e-Faturadan e-Denetime vergi ile ilgili bilmek isteyeceğiniz her şey...
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından efatura.gov.tr adresinden verilen bilgilere göre, Bedelsiz İhracat faturaları yazılım güncellemesi yapılana kadar matbu fatura olarak düzenlenebilecek. Ayrıca sistemden hata alınması ya da erişilememesi durumunda e-İhracat Fatura'da kağıt fatura prosedürüne göre gümrük çıkış işlemlerinin yapılması da mümkün hale geldi.
Gümrük beyannamesine konu olan Bedelsiz İhracat Faturaları da e-İhracat Fatura düzenleme zorunluluğu kapsamında yer alıyor. Bununla birlikte Temmuz ayı itibarıyla bedelsiz ihracat faturalarını e-Fatura üzerinden düzenlemek isteyen kullanıcılar hata mesajıyla karşılaştılar. Bunun üzerine GİB tarafından efatura.gov.tr adresinde 13.07.2017 tarihinde Bedelsiz İhracat Faturaların gönderimiyle ilgili duyuru yayınlandı. Duyuruda GTB tarafından yazılım güncellemesinin henüz tamamlanamamış olması nedeniyle hata mesajı alındığını, bu nedenle GTB tarafından gerekli yazılım güncellemesi sağlanana kadar, ihracatın aksamaması için bedelsiz ihracat faturalarının matbu ( kağıt/e-arşiv ) fatura olarak düzenlenebileceği ifade edildi.
efatura.gov.tr'de yayımlanan 7 Temmuz 2017 tarihli diğer bir duyuruyla da, e-İhracat Faturanın düzenlenip gönderilmesi hususunda yaşanan sistemsel aksaklılarda yapılması gereken işlemler açıklandı. e-İhracat Fatura uygulamasına geçişle birlikte, mükelleflerce GİB e-fatura sistemi üzerinden düzenlenip başarıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (GTB) bilgi sistemlerine gönderilmiş bazı faturalar, GTB sistemlerindeki teknik aksaklıklar nedeniyle GTB portalına ulaşamamış ve/veya 23 haneli referans numarası alınamamıştı. Mükelleflerin mağduriyetlerinin önlenmesi, ihracat işlemlerinin aksamaması için e-faturaların kağıt çıktılarına istinaden gümrük çıkış işlemlerinin yapılabileceği duyurulmuştu. Bu şekilde yapılan işlemlerde, sistemde yaşanan aksaklık giderildikten sonra, söz konusu e-Faturanın GTB portali üzerinden manuel olarak kapatılması gereği bulunuyor. Ancak bu süreçte kağıt fatura ile de işlem yapılıp yapılamayacağı konusunda tereddütler oluşmuştu. Yeni duyuruyla bu konuya açıklık getirildi.
Yeni duyuruya göre; matbu (matbaa baskılı) fatura (veya mükellef e-Arşiv fatura uygulamasına geçmiş ise e-Arşiv fatura) düzenlenerek işlem yapılması mümkün. Ancak, matbu fatura düzenlenmeden önce, e-Fatura düzenleme ve GİB sistemlerine iletilmesi açısından teknik engel, arıza veya kesinti durumunun olup olmadığı değerlendirilmesi gerekiyor. Söz konusu durumların bulunmaması halinde, e-Fatura düzenlenmesi gerekli. GİB sistemlerine gönderildikten sonra GTB sistemlerinde 2 saati aşan teknik bir aksaklık nedeniyle e-Fatura'ya göre işlemlerin tamamlanamaması halinde; e-Faturanın kağıt çıktısı üzerine kağıt fatura prosedürüne göre gümrük çıkış işlemlerinin yapılması ya da MATBU fatura (matbaa baskılı fatura veya e-Arşiv Fatura) dikkate alınarak kağıt fatura prosedürüne göre gümrük çıkış işlemlerinin yapılması da mümkün.
Detaylar için duyuru metninin tamamına buradan ulaşılabilir.